I baltider jobbar sömmerskan dag och natt

KARLSTAD
Aftonen, som för många blir ett oförglömligt minne, nalkas. Och på Kari Wass syateljé råder bråda dagar.
Det är nämligen högsäsong för balklänningar.

- Ser du ryggen i spegeln? Blir det bra att börja korsettsnörningen här?
Det är sömmerskan Kari Wass som ställer frågan till Helen Olsson, 19 år. Hon har kommit till ateljén för att prova sin klänning till studentbalen för första gången.
Formen och längden ska mätas och Kari Wass sticker in en och annan nål i det aprikosa brudsatintyget. Så småningom ska även silverpärlor och silverband sys på för hand.
- Jag vågar inte ens tänka på hur lång tid det kommer att ta. Det är mycket pill, säger Kari Wass dock med ett leende på läpparna för hon tycker samtidigt att det är roligt.
Sedan fem år tillbaka driver hon företaget Kari Wazz och för ett år sedan slogs portarna upp till syateljén på Marieberg. Dessförinnan arbetade hon på Musikteatern - numera Värmlandsoperan. Sett till hela året är april och maj de mest hektiska månaderna till följd av alla klänningar till studentbalerna. För tillfället syr Kari Wass sex balklänningar parallellt. Men det är inte bara tjejerna som förbereder sig inför studenten.
- JAG ÄNDRAR ÄVEN killarnas kavajärmar och byxben, säger Kari Wass som arbetar för ett antal butiker runt om i Karlstad.
Hur ser då trenden ut när det gäller vårens balklänningar? Av Karis beställningar att döma är det mycket axelbandslöst och mycket sidentyg men färgerna är väldigt varierande.
- Andra år har det varit en hel del thaisiden i rosa och lila. Men i år är det mycket olika färger. Jag syr till exempel en klänning i vitt och en i svart.
Det har aldrig hänt förut, säger Kari Wass och förklarar att det är sällan som tjejerna kommer med färdiga mönster i händerna.

 

Flitiga fingrar. Att smycka klänningarna med pärlor är populärt
Flitiga fingrar
. Att smycka klänningarna med pärlor är populärt


Jäktigt! Sömmerskan Kari Wass befinner sig i årest mest hektiska månad. Snart nalkas årets stora händelse - studentbalen Jäktigt! Sömmerskan Kari Wass befinner sig i årest mest hektiska månad. Snart nalkas årets stora händelse - studentbalen


- Ibland har de ingen aning om vad de vill ha, ibland har de en bild i huvudet. Jag tar måtten och ritar mönster efter deras kropp och önskemål.

HELEN OLSSON FANN sin drömklänning på internet. Hon tryckte ut en bild som hon visade Kari. Och trots tråckeltrådar och nålar fick hon i går en första känsla av hur hon kommer att se ut den femte maj då balen äger rum.

 

Student. Skorna är inköpta och kavaljeren fixad. nu är det bara balklänningen som fattas. Igår provade Helen Olsson som går Barn- och fritidsprogrammet på Hammarö, sin klänning till studentbalen för första gången Student. Skorna är inköpta och kavaljeren fixad. nu är det bara balklänningen som fattas. Igår provade Helen Olsson som går Barn- och fritidsprogrammet på Hammarö, sin klänning till studentbalen för första gången

- Jag ville ha en speciell klänning,
inte någon som alla andra har.
Jag går kanske bara på bal en
gång i livet och då vill jag kosta
på mig det, säger Helen Olsson
och berättar att i dag ska klassen
träna på valsstegen.

JOHANNA WERNIUS
FOTO: LISA OLAISON
[Källa: Värmlands Folkblad]